Mann foran firmabil. Foto

Skulle bli gravemaskinfører, men interessen for sprengning tok overhånd

19 år gamle Martin Ramsdalen fra Larvik gikk anleggsteknikk i Arendal, og trodde egentlig han skulle bli gravemaskinfører. Han fikk derimot snusen i fjell- og bergverksfaget gjennom kjente, og dermed var plutselig veien kort til en utdanning innen fjellsprengning.

– Jeg har jo alltid visst om sprengning, men jeg trodde jeg skulle ende opp med å kjøre graver, ettersom både pappa og broren min er gravemaskinførere, sier Martin.

­– Men sprengning er mer spennende, legger han til.

Han startet sin læretid i Vestfold Fjellboring i juli 2020, og i mai 2022 besto han fagprøven.

Utfordrende fagprøve

Selve fagprøven beskriver Martin som utfordrende. Han sier at han var litt stressa i starten, men at det gikk rolig for seg når han bare kom litt inn i det. Fagprøven gjøres over 2 dager.

– Første dagen av fagprøven får du oppgaven, og min oppgave var å skrive en salveplan, med alt av skriftlig informasjon og ting man må tenke på før man skal skyte en salve. Alt fra boring av hull, til antall hull, sprengstoffmengde, veier inn og ut i nærheten, eventuelle ting som er mulige farer på anlegget, også videre, forklarer Martin.

På dag 2 skal man så utføre det man har planlagt.

– Da gjelder det å følge planen jeg skrev dagen før så godt som mulig, sier han.

Men som vi vet, så er det ofte at planer blir forandret, og man må justere på bakgrunn av det som skjer.

– Det ble jo litt annerledes enn planlagt, og vi måtte eksempelvis bore 16 hull i stedet for 8. Det krevde litt justering, men det gikk fint, forteller 19-åringen.

Martin jobber som hjelpemann nå, men skal ta skytepapirer/sprengningspapirer om noen år slik at han selv kan utføre salver.

Supert miljø

Det første Martin sier når han får spørsmål om det beste med Vestfold Fjellboring er at det er så mange hyggelige folk.

– De tok meg utrolig fort inn i gjengen, og har vært veldig gode til å lære bort. Her må jeg nevne Christian Lie spesielt som tok vare på meg den første tida, sier Martin.

Etter ca. 6 måneder under læremesterens vinger, ble Martin tryggere på faget og også etter hvert flytta mer rundt for å få bredere erfaring. Han har blant annet gjort oppdrag i Sverige, Molde og Kongsvinger, samt mye i Oslo og rundt i Vestfold.

– Jeg syns det er fint å farte litt rundt jeg, da jeg liker å reise.

For tiden går han skift på en jobb i Molde, med to uker på og to uker av. Her bor de på brakkerigg og blir en tett sammensveiset gjeng.

– Jeg koser meg på jobb. Det er ikke mange jobber jeg ikke har kost meg på, forteller han.

Selv om været er varierende, så er det ikke regnet som plager Martin for det kan bli varmt på sommerdagene.

– Det er varme dager ute i fullt arbeidstøy, men det går stort sett greit altså, humrer Martin.

Kan du tenke deg å gå lære hos Vestfold Fjellboring?

Ta kontakt med daglig leder Kenneth Svendsen